whatsapp-widget

Blog

Blog

Tracțiune spate – Ce trebuie să știi despre mașinile cu această configurație?, blog
Categorie 1

Tracțiune spate – Ce trebuie să știi despre mașinile cu această configurație?

22 iun, 2023
Postat de: Admin La Maritec Auto

Mașina reprezintă un mijloc de transport care oferă comoditate și libertate din punct de vedere al deplasării spre deosebire de alte mijloace. Având în vedere gama variată de mașini existente pe piață, fiecare model prezintă particularitățile sale, existând în fiecare caz atât avantaje cât și dezavantaje din anumite puncte de vedere. Din acest motiv, este esențial să acorzi atenție tipului de mașină pe care dorești să o alegi, întrucât nu toți șoferii au aceleași preferințe și desfășoară aceleași activități.

O caracteristică importantă în cazul fiecărui tip de autoturism este tipul de tracțiune, iar foarte multe modele au tracțiune pe spate. Așadar, dacă îți dorești să afli mai multe despre mașinile cu tracțiune spate, citește mai departe și descoperă ce reprezintă aceasta, care sunt avantajele și dezavantajele, precum și alte informații utile privind modul de conducere în diverse condiții meteorologice.

Cuprins

Tracțiune spate – ce reprezintă această dotare?

Mașini cu tracțiune spate – cum se conduc aceste autoturisme iarna?

Avantaje tracțiune spate

Dezavantaje tracțiune spate

 

 

1. Tracțiune spate – ce reprezintă această dotare?

 

Tracțiunea pe spate la mașini se referă la configurația de transmisie în care puterea motorului este transmisă la roțile din spate ale vehiculului. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unei cutii de viteze cu transmisie manuală sau automată, ori prin intermediul unui sistem de transmisie integrală.  Astfel, puterea de la motor este transferată către puntea din spate a mașinii, care la rândul ei, o transmite către setul de viteze aflat în spate, responsabil de redistribuirea acesteia între roți. Odată ce această configurație este realizată, roțile din spate sunt responsabile de modul de deplasare, în timp ce roțile din față sunt responsabile de menținerea direcției, aspect care este necesar a fi înțeles de fiecare șofer care deține un astfel de autoturism.

Tracțiunea pe spate se întâlnește cel mai des în cazul mașinilor și camioanelor. Mașinile care dispun de această configurație, prezintă o performanță crescută deoarece pot găzdui motoare mult mai mari și prin urmare, mai puternice cu mult mai mulți cai putere. În ceea ce privește camioanele cu tracțiune pe spate, acestea beneficiază de o tracțiune sporită în situațiile în care se transportă o încărcătură foarte grea.

 

2. Mașini cu tracțiune pe spate – cum se conduc aceste autoturisme iarna?

 

Pentru a conduce un autoturism cu tracțiune pe spate în timpul iernii, este important să înțelegi cum funcționează acest tip de tracțiune și să iei măsuri speciale pentru a o gestiona în condiții de iarnă. În condiții de drum periculos, tracțiunea pe spate reprezintă oarecum un dezavantaj, de aceea este recomandat să ai în vedere mai multe aspecte și să ții cont de următoarele sfaturi:

● Accelerează ușor: atunci când accelerezi, fă-o încet, astfel încât roțile din spate să nu alunece;

● Folosește frânele cu atenție: frânarea bruscă poate face ca roțile din spate să alunece pe un sol umed sau înghețat;

● Utilizează frâna de mână: frâna de mână poate fi utilizată pentru a menține controlul asupra vehiculului în cazul în care roțile din spate alunecă pe carosabil;

● Evită schimbarea bruscă a direcției: schimbarea direcției brusc poate duce la pierderea controlului asupra vehiculului;

● Folosește anvelope de iarnă: cauciucurile de iarnă au un profil mai adânc și sunt mai bune pentru aderența pe zăpadă și gheață;

● Condu cu precauție: fii atent la condițiile de drum, evită viteza și condu cu precauție pentru a evita accidentele;

● Practică mult: dacă ești începător și ai emoții privind condusul iarna cu o mașină cu tracțiune pe spate, singura soluție este să practici din nou și din nou șofatul în astfel de condiții.

Este important să ții cont de aceste recomandări pentru a conduce cu siguranță un autoturism cu tracțiune pe spate în timpul iernii. De asemenea, un alt lucru pe care îl poți face este să adaugi greutate în partea din spate a mașinii. Acest lucru îl poți face prin încărcarea portbagajului cu diverse lucruri, iar greutatea va favoriza stabilitatea mașinii pe carosabil.

Pentru a avea o experiență de condus cât mai plăcută și sigură în timpul iernii, este important să acorzi mare atenție anvelopelor pe care le utilizezi. Având în vedere că vorbim despre sezonul rece, este reglementat prin lege că este obligatori să utilizezi cauciucuri de iarnă, indiferent de tipul de mașină. În caz contrar, riscurile de a îți pune viața ta și a celor din trafic în pericol cresc considerabil.

Anvelope de iarnă sunt concepute special pentru a face față condițiilor meteorologice, astfel încât se mențin flexibile chiar și la temperaturi foarte scăzute, oferind aderenta și tracțiunea necesară. Alegând anvelope de iarnă de calitate pentru o mașină cu tracțiune pe spate, vei avea un plus de siguranță și dacă vrei să te asiguri că totul funcționează în condiții optime, în momentul schimbării anvelopelor la atelierul autor, poți solicita o verificare a frânelor. În acest fel, te vei asigura că acestea nu sunt uzate și funcționează fără probleme în cazul unei situații critice, care necesită decizii luate instant.

 

3. Avantaje tracțiune spate

 

În momentul achiziționării unei mașini, indiferent dacă este vorba despre mașini second hand sau noi, este esențial să te documentezi asupra tuturor detaliilor și specificațiilor tehnice. În acest fel, vei descoperi dacă anumite caracteristici pot sau nu să îngreuneze funcționalitatea mașinii în anumite condiții și prin urmare, experiența condusului. Fiecare autoturism are avantajele și dezavantajele sale, iar în cazul vehiculelor cu tracțiune pe spate, există următoarele avantaje, care merită menționate:

Echilibrul

Mașinile cu tracțiune pe spate au avantajul de a oferi o manevrabilitate mai bună și o distribuție mai echilibrată a greutății, ceea ce poate îmbunătăți performanța și controlul în condiții de șosea umedă sau alunecoasă. De asemenea, acestea pot oferi o experiență de condus mai atractivă, mai sportivă, cu o accelerație mai rapidă și o manevrabilitate mai precisă.

Aderența

Un alt avantaj al autoturismelor cu tracțiune pe spate este că acestea au o aderență mai bună în condiții de ploaie sau zăpadă. Deoarece greutatea se află pe puntea spate, acest lucru permite pneurilor din spate să se agațe mai bine de sol, ceea ce îmbunătățește aderența. 

Totuși, acest aspect este influențat de mișcările făcute în trafic precum sunt frânele sau luarea prea bruscă a curbelor, fiind necesar să fii un șofer responsabil și să conduci exemplar. Chiar dacă în cazul unor condiții nefavorabile specifice iernii, mașina este predispusă la derapaje, aceasta se poate redresa mult mai ușor și rapid față de un vehicul care are tracțiunea pe față.

Mentenanța

Autoturismele cu tracțiune pe spate sunt, de asemenea, mai ușor de reparat și întreținut. Deoarece sistemul de tracțiune este mai simplu, acest lucru poate reduce costurile de întreținere și reparații. În plus, acest tip de autoturisme sunt adesea mai ușoare și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. Aceasta se datorează faptului că motorul este poziționat în spate, ceea ce permite o distribuție mai bună a greutății și o reducere a rezistenței la rulare.

Accelerarea

Pe lângă faptul că mașinile cu tracțiune pe spate prezintă o manevrabilitate foarte bună, acestea au capacitatea de a mișca mecanismul de oprire mult mai repede față de o mașină cu tracțiunea pe față. Această situație se traduce prin faptul că autoturismele cu tracțiune pe spate au o rată de accelerare foarte rapidă față de alte mașini. Această caracteristică este extrem de avantajoasă deoarece îi ajută pe șoferi să se deplaseze rapid și să accelereze în timp util în cazul unor situații mai puțin favorabile.

Remorcarea

Un alt avantaj care merită luat în vedere este reprezentat de capacitatea vehiculelor cu tracțiune pe spate, de a ridica și transporta elemente voluminoase și de mare tonaj. Acest lucru este de mare ajutor în cazul camioanelor și a autoturismelor care transportă mărfuri, întrucât în caz contrar, dacă ar avea tracțiune pe față, acestea s-ar roti în gol și ar putea genera accidente, făcând pe deasupra imposibilă livrarea lucrurilor la destinație.

Acestea sunt principalele avantaje pe care le prezintă acest tip de configurație, așadar, ține cont de ele și compară-le cu alte alternative pe care le ai, deoarece astfel îți va fi mult mai ușor să iei anumite decizii privind achiziționarea sau închirierea unui mijloc de transport.

 

4. Dezavantaje tracțiune spate

 

După cum am menționat și anterior, mașinile cu tracțiune pe spate prezintă și o serie de dezavantaje pe lângă toate aspectele lor avantajoase. În acest sens, printre principalele minusuri, se numără:

● Stabilitatea redusă în condiții de vreme nefavorabilă, cum ar fi ploaia sau zăpada, deoarece greutatea mașinii este împărțită în mod dezechilibrat între roțile din față și cele din spate;

● Manevrabilitatea redusă la viteze mari sau în curbe, deoarece roțile din spate au tendința de a urca în viraje, ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra mașinii;

● Uzura mai rapidă a roților din spate, deoarece acestea sunt cele care transmit puterea către sol și aderă mai bine;

● Costurile de întreținere mai mari, deoarece mașinile cu tracțiune pe spate au nevoie de componente suplimentare, cum ar fi diferențialul, pentru a distribui puterea către roți;

● Prețul mai mare al mașinilor, întrucât acest tip de tracțiune este preferată în cazul vehiculelor destinate pentru curse;

● Spațiul mare pe care îl ocupă mecanismul mașinilor cu tracțiune pe spate, care va pune limite în cazul spațiul de depozitare și de confort al pasagerilor de pe bancheta din spate, dar și a celor din față.

Dincolo de toate acestea, un dezavantaj care merită și el menționat având în vedere problemele cu care se confruntă societatea, este reprezentat de eficiența consumului de combustibil. Deși aceasta prezintă și o parte avantajoasă, în cazul mașinilor cu tracțiune pe spate, se va consuma mult mai mult combustibil față de mașinile cu tracțiune pe față. Acest lucru se întâmplă deoarece roțile din spate au nevoie de mai multă putere pentru a se deplasa corespunzător.

Astfel, pe lângă faptul că este poluat mult mai mult mediul înconjurător, este necesară și o cantitate mai mare de benzină, ceea ce evident implică costuri mai mari. Deci, pentru șoferii care prioritizează aceste aspecte, o mașină cu tracțiune pe spate s-ar putea să nu fie tocmai cea mai bună idee. De aceea, este necesar să îți cunoști nevoile și să alegi un autoturism care ți se potrivește, indiferent dacă vorbim despre achiziționare sau închirieri auto, deoarece este important să le pui primul loc și să ai o experiență de condus plăcută din toate punctele de vedere. Dacă urmează să închiriezi o mașină pentru a te deplasa în anumite zone, mai ales dacă te afli într-o vacanță, este important să fii cât de cât familiarizat cu caracteristicile acesteia și să îi cunoști capacitățile, deoarece acest lucru te va ajuta să conduci în condiții optime și să asiguri siguranța tuturor participanților la trafic.

 

În concluzie, autoturismele cu tracțiune pe spate oferă o manevrabilitate mai bună, o aderență mai bună în condiții de ploaie sau zăpadă, sunt mai ușor de reparat și întreținut, având, de asemenea,  un consum de combustibil mai eficient. Cu toate acestea, acestea au dezavantajul ca pot fi mai dificil de condus în condiții de zăpadă sau gheață și pot fi mai predispuse la derapaje. Așadar, înainte de a face orice alegere, informează-te corespunzător asupra tuturor caracteristicilor pe care le prezintă mașinile pe care le ai în vizor și decide într-un mod responsabil și inteligent.

Sursa foto: Freepik.com

 

Share
Te-ar putea interesa si

Prin abonarea la newsletter declar ca sunt de accord cu Politica GDPR si doresc sa primesc Noutati si Promotii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord