whatsapp-widget

Blog

Blog

Maşină hibrid - ce este, cum funcţionează şi multe alte aspecte pe care trebuie să le cunoști, blog
Categorie 1

Maşină hibrid - ce este, cum funcţionează şi multe alte aspecte pe care trebuie să le cunoști

13 iun, 2023
Postat de: Admin La Maritec Auto

Maşinile hibrid sunt tot mai proeminente pe piaţa auto mondială, reuşind în unele ţări chiar să o acapareze. În ziua de astăzi, nici cerul nu mai este limita. Avansarea rapidă a tehnologiei a permis tot mai multor producători să experimenteze şi să scoată pe piaţă aceste variante de autovehicule.

 

Majoritatea producătorilor au început din ce în ce mai mult să ofere aceste variante hibrid. Dar de ce? Sunt mai bune decât varianta clasică, ce funcționează pe bază de carburant? Pe parcursul acestui articol, vei avea oportunitatea ca aceste întrebări și multe altele să-ți fie răspunse. 

 

Cuprins

Mașina hibrid - Ce este și ce înseamnă “maşină hibrid”?

Cum a apărut autoturismul hibrid?

Câte tipuri de automobile hibrid există?

3.1. Clasificarea mașinilor hibrid în funcție de arhitectură

3.2. Clasificarea autoturismelor hibrid în funcție de modul de încărcare al acumulatorilor

Avantajele și dezavantajele autoturismelor hibrid


 

 

1. Mașina hibrid - Ce este și ce înseamnă “maşină hibrid”?

 


 

Un vehicul electric hibrid reprezintă un tip de autoturism ce îmbină două sisteme de propulsie diferite. Unul convenţional, constituit din motorul cu ardere internă, cel care funcționează pe carburanţi și unul sau mai multe motoare electrice. 

 

Termenul de “hibrid” definește o încrucișare între 2 părți diferite. Deci aceste autoturisme reprezintă un hibrid între motoarele pe bază de combustibil și cele electrice. 

 

Prezenţa acumulatorului electric are rolul de a îmbunătăți și optimiza performanțele maşinii, în acest fel economisind carburant și energie, rezultând astfel și faptul că poluează mai puțin. Aceste tipuri de maşini sunt o variantă mai bună pentru mediu în comparaţie cu autovehiculele ce merg pe combustibili fosili.

 

2. Cum a apărut autoturismul hibrid?

 

 

Având în vedere că a trecut mai mult de un secol de când a apărut prima variantă de autovehicul hibrid, este normal să apară modificări.Cu acest fapt luat in considerare, în ultimii ani au avut loc mai multe schimbări majore la sistemul hibrid decât în cea mai mare parte a secolului trecut. 

 

Competiția dintre conglomeratele auto le-au împins către inovație. Așadar, inovația este mereu necesară pentru succes.


 

Procesul prin care s-a dezvoltat prima maşină hibrid și cum a evoluat 

Debutul acestei aventuri, al industriei auto hibrid, a fost dat de către Ferdinand Porsche, care în anul 1901 a reușit să producă Lohner-Porsche Mixed Hybrid, primul vehicul de tip hibrid benzină-electric din lume. Acesta a avut performanțe destul de bune, reușind să ajungă la o medie de 16 km/h într-o cursa de 100 de km, dar aceste performanțe se datorează mai mult materialelor mai ușoare folosite și roților cu diametru mai mare. 

 

Însă un câștig este un câștig, această mașină reprezentând un pas important pentru această industrie. Din cauza prețului scăzut al benzinei și lipsa dezvoltării tehnologice, inovația se oprise în jurul acestui nivel, dar odată cu creșterea prețului petrolului și implicit și a benzinei, numărul de mașini hibrid a început să se înmulțească, fiind considerate o alternativă mult mai bună . 

 

Comerciantul care a reușit să  pună etalonul peste această nișă a industriei de automobile a fost Toyota, care în anul 1999, aproape un secol mai târziu, a ieșit pe piață cu celebrul model Toyota Prius. Acest model a reușit să se vândă în peste 5,2 milioane de exemplare, bineînțeles după ajustări și îmbunătățiri, care au consacrat familia Toyota Prius în inimile tuturor șoferilor .

 

De ce a fost nevoie să se inventeze această alternativă, cea a autoturismelor hibrid?


 

Încă de la începutul anilor 2000, oamenii de știință ne-au avertizat cu privire la efectele nocive ale mașinilor asupra mediului înconjurător. Trăim într-o eră în care poluarea este la cote maxime și schimbările asupra mediului pe care le-am produs, cu toate fabricile, mașinile și avioanele, să fie ireversibile. Așadar, recent se promovează aceste variante de mașini, care produc mai puține emisii nocive de dioxid de carbon. 

 

Încă un motiv important, care a propulsat producția de autoturisme hibrid, a fost frica de epuizare a rezervelor de petrol ale planetei. Odată cu exploatarea tot mai mare a petrolului, este normal ca acesta să se împutineze, așadar prețul lui să crească. Petrolul este materia primă pentru fabricarea benzinei și motorinei, deci și prețul lor urma să crească. Așa că, mașinile hibrid nu numai că sunt o variantă mai bună pentru mediu, ci și reprezintă o metodă de transport mai ieftină .

 

 

3. Câte tipuri de automobile hibrid există?

 


 

Evident, odată cu trecerea timpului, o să apară  noi schimbări și îmbunătățiri pentru sistemul de operare al mașinilor hibrid. Tehnologia a evoluat foarte mult de la Toyota Prius, modelul care a reușit să lanseze în totalitate această piață. Astăzi se disting mai multe categorii de clasificare, unde mașinile se pot încadra. Important de știut este ca fiecare vine cu avantajele și dezavantajele ei.

 

 

3.1. Clasificarea mașinilor hibrid în funcție de arhitectură

 

 

Competiția cere inovație. Așadar, producătorii se tot întrec în sisteme de operare, din această cursă reușind să se distingă 3 moduri în care cele două motoare propulsează mașina. Acestea sunt:

 

Automobile hibrid cu propulsie în paralel - reprezintă cel mai popular model de arhitectură al mașinilor hibrid. Principiul de funcționare este reprezentat de alternanță și sinergism. Roțile vehiculelor cu propulsie în paralel sunt puse în mișcare de ambele motoare, în același timp sau pe rând. Această transmisie poate să fie manuală sau automată . 

 

Automobile hibrid cu propulsie în serie - aici doar unul dintre motoare generează energia necesară pentru mișcare, în timp ce celălalt acționează asupra roților. De cele mai multe ori motorul cu ardere internă, cel ce funcționează pe bază de combustibili fosili, alimentează o serie de baterii, care stochează energia produsă de acesta în urma arderii. Bateriile, la rândul lor, sunt golite de către motorul electric care pune în mișcare autovehiculul.

 

Automobile hibrid cu propulsie serie-paralel - acesta este chiar un hibrid al mașinilor hibrid, adică este o combinatie între cele două sisteme precedente, care-ți permite, după nevoie, să comuţi între ele.

 

 

3.2. Clasificarea autoturismelor hibrid în funcție de modul de încărcare al acumulatorilor

 

 

Principiul de funcționare al acestor mașini este că au nevoie de baterii încărcate cu energie electrică. Iar, în funcție de cum se încarcă acești acumulatori, mașinile hibrid se pot împărți în urmatoarele categorii:

 

Mașini Mild Hybrid- acestea reprezintă modelul standard. Nu sunt totuși un hibrid total, deoarece motorul electric este înlocuit de un starter generator și un acumulator de capacitate extrem de mică. Deci, nu reprezintă o combinație exactă între două tipuri de motoare. Însă, mașina este capabilă să fie foarte ergonomică, deoarece prezintă sisteme ce pot recupera energia de frânare, totodată reușind să asiste motorul termic în condiții neprielnice, precum pornirea de pe loc pe timp de iarnă sau din rampă. Așadar, la bază este o mașină hibrid care nu dispune de un motor electric.

 

Mașini Full Hybrid - acest principiu de funcționare este destul de vechi, fiind chiar și primul introdus de Ferdinand Porsche acum un secol - bineînțeles, acum este mult mai rafinat și îmbunătățit. Autovehiculele de acest tip prezintă un motor și o baterie, motorul fiind cu ardere internă și bateria având o capacitate foarte mare. Bateria nu poate fi încărcată de către o sursă de alimentare externă, așadar energia stocată în aceasta provine fie din urma arderilor combustibililor fosili, fie din energia recuperată din frânare .

 

Mașini Plug-in Hibrid - acestea pot fi încărcate de la o sursă externă, precum mașinile electrice. Dispun de un acumulator mare, care permite rularea mașinii pe energie electrică câțiva kilometri. Totodată, bateria electrică poate fi încărcată și de la motorul cu ardere internă și prin staţii de încărcare. Această tehnologie este încă în  plină dezvoltare, deci în câțiva ani autonomia acumulatorului electric se poate îmbunătăți. 


 

 

4. Avantajele și dezavantajele autoturismelor hibrid

 

 

Orice lucru vine cu avantajele și dezavantajele lui, acest fapt se aplică și pentru autovehiculele hibrid. Chiar dacă se prezintă ca fiind o alternativă mai bună a mașinii pe diesel sau benzină, nu mereu și este. În cele ce urmează, vei vedea care sunt avantajele și dezavantajele unei mașini hibrid.

Avantajele tehnologiei hibrid auto

1. Sunt mai ecologice

După cum a mai fost menționat pe parcursul articolului, acest tip de mașini dispune de acumulatori electrici care preiau foarte multe atribuții ale motorului cu ardere internă. Datorită tehnologiei de care dispun, acestea produc doar o jumătate din gazele nocive rezultate în urma arderii combustibililor, ceea ce reprezintă o mare îmbunătățire și un pas înainte spre a opri efectele devastatoare ale încălzirii globale, fenomen din care vom suferi cu toții. 

 

 2. Reprezintă o metodă bună prin care să faci economie

Datorită tehnologiilor cu care această mașină este dotată, precum recuperarea energiei cinetice la frânarea și transformarea ei în energie electrică, ea este capabilă să consume mult mai puțin carburant decât o mașină normală. Așadar, pe lângă faptul că poluezi mai puțin, îți mai faci încă un bine și îți salvezi și portofelul. Pentru portofelul tău, există și varianta de a cumpăra o mașină second hand și, în acest fel, poți reduce și mai mult costurile de achiziție.

 

3. Beneficiezi de stimulente fiscale

Toată lumea cred că a auzit despre cum așa-zisele “mașini verzi” sunt încurajate, mai ales în marile orașe. Ei bine, din punct de vedere financiar beneficiezi de un impozit mai mic, scutire la taxa de drum și parcare gratuită în marile orașe. În general, partea cu parcarea determină șoferii să se comute pe mașini hibrid, deoarece mai ales în centrul orașelor, parcarea este foarte scumpă. 

 

4 Poluarea fonică este redusă 

Dacă acest aspect te-a preocupat vreodată, ei bine mașinile hibrid nu numai că nu poluează atât de rău precum o mașină pe carburant, ci și produc mai puțin zgomot. Acest lucru se datorează introducerii acumulatorilor electrici, care nu au un indice de poluare fonică ridicat.

 

Dezavantajele maşinilor hibrid


1. Sunt mai scumpe

Dacă până acum ai auzit despre cât de mult poți economisi cu o mașină hibrid, ei bine prețul lor de cumpărare este mult mai mare decât al altor mașini, din cauza tehnologiei introduse în sistemul de operare. Dar, tot vei putea ieși mai ieftin, pentru că taxele se tot măresc de la an la an, poluarea devenind din ce în ce mai abundentă. .

 

2. Bateriile reprezintă un hazard pentru mediul înconjurător 

Aceasta este marea problemă a mașinilor hibrid, în ciuda faptului că acestea au fost proiectate să fie o variantă mai puțin nocivă pentru mediu, ele tot poluează, chiar dacă nu la un nivel atât de semnificativ. Bateriile au o viață limitată, așa că, dacă la sfârșitul perioadei lor de funcționare nu sunt duse într-un loc special unde acest tip de baterii sunt reciclate, pot reprezenta un poluant foarte puternic pentru mediul înconjurător . 

 

3. Tot poluează 

Dacă erai în căutarea unei mașini mai bune pentru mediul înconjurător, recomandarea este să te orientezi către mașini electrice, deoarece reprezintă varianta cea mai bună. Acest fapt se datorează dependenței acestui tip de mașină de carburanti, care emit substanțe nocive în atmosfera. 

 

4. Autonomia și puterea nu sunt aceleași comparate cu o mașină tradițională 

Prin faptul că sistemul de funcționare este împărțit în două, energia se poate dispersa, de aceea puterea poate să scadă drastic. În plus, rețeaua de alimentare a mașinilor electrice în România este subdezvoltată, așadar nu reprezintă o variantă mult prea bună pentru drumurile lungi, tocmai pentru că autonomia lasă de dorit.

 

În concluzie, mașinile hibrid sunt o variantă bună de mijloc între mașinile tradiționale, ce funcționează pe bază de carburant și cele electrice. Nu sunt neapărat combinaţia cea mai bună între acestea, deoarece, după cum ai văzut, prezintă destul de multe dezavantaje majore. Însă, pentru o mașină pe care o folosești preponderent într-un oraș mare al țării, este o variantă perfectă, deoarece în acel mediu mașinile de acest tip pot să strălucească cu adevărat . 
 

Sursa foto: Unsplash.com.

 

Share
Te-ar putea interesa si

Prin abonarea la newsletter declar ca sunt de accord cu Politica GDPR si doresc sa primesc Noutati si Promotii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord