whatsapp-widget

Blog

Blog

Semnificație martori din bord - află care sunt mesajele transmise de vehiculul tău, blog
Categorie 1

Semnificație martori din bord - află care sunt mesajele transmise de vehiculul tău

16 aug, 2023
Postat de: Admin La Maritec Auto

Semnificație martori din bord

În era modernă a tehnologiei auto, mașinile au devenit mai mult decât simple mijloace de transport. Ele s-au transformat în adevărate computere pe roți, echipate cu o gamă impresionantă de senzori și sisteme de monitorizare a performanței. În acest context, martorii din bord au devenit elemente esențiale în interacțiunea dintre conducător și vehicul.

 

Cu toate acestea, pentru mulți șoferi, acești martori reprezintă încă un mister încâlcit de simboluri și culori luminoase. De la indicatori simpli, cum ar fi cel pentru nivelul de combustibil sau starea bateriei, până la martori mai complexi, care indică potențiale probleme la nivelul sistemelor de control al tracțiunii sau al sistemului de frânare, bordul mașinii găzduiește o adevărată arhivă de informații extrem de importante pentru buna funcționare și performanța automobilului.

 

În acest articol, vom discuta pe larg despre semnificația martorilor din bord ai unei mașini și îți vom explica cum să îi interpretezi în mod corect. Vom discuta despre ce informații importante pot fi obținute cu ajutorul acestor simboluri luminoase și cum poți identifica și remedia potențialele probleme. Așadar, indiferent dacă ești șofer cu experiență sau începător, înțelegerea martorilor din bord te va ajuta să-ți menții vehiculul în condiții optime de funcționare și să-ți crești nivelul de siguranță pe șosele, așa că citește rândurile ce urmează. 


 

Cuprins 

 

Semnificație martori de bord - ce înseamnă și care este principiul după care funcționează? 

Martor de bord - care este rolul unui astfel de senzor?

Martorii de bord - cât de importanți sunt aceștia în buna funcționare a unui vehicul?

Lista martorilor din bord - ce reprezintă fiecare martor în bord? 

Clasificarea martorilor din bord și semnificația acestora


 

 

1. Semnificație martori de bord - ce înseamnă și care este principiul după care funcționează?

Semnificație martori de bord

Atunci când urcăm într-un autoturism modern, ochii ne sunt întâmpinați de un panou de control plin cu diverse simboluri și indicatoare luminoase. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de "martori din bord" sau "martori de avertizare" și au rolul de a-i comunica șoferului informații despre starea vehiculului în timp real. 

 

Ce înseamnă martorii din bord?

 

Martorii din bord sunt dispozitive electronice de afișare, de obicei, situate în panoul de instrumente al mașinii, care emit semnale vizuale sau sonore pentru a transmite șoferului diverse informații despre vehicul. Aceștia sunt conectați la diferite sisteme din mașină și monitorizează în permanență funcționarea acestora. Atunci când un anumit senzor detectează o valoare anormală sau o problemă în sistem, martorul corespunzător se aprinde pentru a atrage atenția șoferului cu privire la această situație.

 

Principiul de funcționare al martorilor din bord

 

Funcționarea martorilor din bord se bazează pe un principiu relativ simplu. Fiecare martor este conectat la un circuit electric și este controlat de modulul de control al vehiculului sau de modulul de control al caroseriei. Aceste module primesc semnale de la diferiți senzori amplasați în diferite zone ale mașinii.

 

Ce indică martorii de la bord?

 

Atunci când o problemă este detectată de către unul dintre senzori, acesta trimite un semnal electric către modulul de control corespunzător. Modulul de control, la rândul său, interpretează aceste semnale și activează martorul de bord corespunzător pentru a alerta șoferul asupra situației. În același timp, modulul de control înregistrează această problemă în memoria de diagnosticare a vehiculului. Acest lucru permite tehnicienilor de service să utilizeze un scaner special pentru a descoperi și a remedia problemele la mașină.

 

Un aspect important al martorilor din bord este că aceștia se aprind de obicei în momentul în care punem contactul mașinii, înainte de a porni motorul. Acest lucru demonstrează faptul că martorii funcționează corect și că șoferul este informat cu privire la starea vehiculului înainte de a începe deplasarea. 

 

2. Martor de bord - care este rolul unui astfel de senzor?

Martor de bord

 

Mașinile moderne, chiar dacă vorbim de mașini noi sau mașini second hand, sunt echipate cu o varietate impresionantă de sisteme și tehnologii care asigură confortul, eficiența și siguranța pe șosea. În centrul acestei arhitecturi sofisticate de control și monitorizare se află "martorii de bord", care joacă un rol esențial în avertizarea șoferului cu privire la starea vehiculului. 

 

Principalele roluri ale acestor martori sunt:

 

Avertizarea asupra problemelor - unul dintre cele mai importante roluri ale martorilor de bord este acela de a avertiza șoferul cu privire la potențialele probleme sau avarii în sistemul mașinii. Acestea pot include, printre altele, nivel scăzut de combustibil, temperatură prea ridicată a motorului, defectarea sistemului de frânare, presiune scăzută a uleiului sau sistemul de siguranță activat. Prin aprinderea unui martor la bord corespunzător, șoferul este atenționat să acționeze cât mai rapid pentru a preveni agravarea situației și pentru a evita potențialele accidente sau daune costisitoare.

 

Monitorizarea performanței - de exemplu, indicatorul pentru economia de combustibil poate ajuta șoferul să își ajusteze stilul de condus pentru a obține un consum mai eficient, contribuind astfel la economisirea de combustibil și reducerea emisiilor de carbon. Indicatorii pentru nivelul de ulei sau pentru presiunea anvelopelor pot ajuta șoferul să păstreze vehiculul într-o stare optimă de funcționare și să evite uzura excesivă a componentelor.

 

Avertizarea de pericol - unii dintre martorii de bord sunt concepuți să atragă atenția șoferului asupra situațiilor de pericol sau de urgență. De exemplu, martorii pentru sistemul de airbaguri sau pentru centurile de siguranță neutilizate pot salva vieți în cazul unui accident.

 

Diagnosticare și reparații - așa cum spuneam mai sus, martorii de bord sunt conectați la sistemul de diagnosticare la bord, care înregistrează codurile de avertizare în memoria mașinii. Aceste coduri pot fi citite cu ajutorul unui scaner special, ceea ce facilitează diagnoza și identificarea precisă a problemelor de către mecanicii din service-urile autorizate. 

 

 

3. Martorii de bord - cât de importanți sunt aceștia în buna funcționare a unui vehicul?

 

 

Martorii din bord sunt esențiali pentru siguranța și performanța automobilului. Aceștia ajută șoferul să detecteze și să remedieze potențialele probleme în stadii incipiente, înainte ca acestea să se agraveze și să cauzeze defecțiuni costisitoare sau chiar accidente. Fiindcă mașinile moderne au devenit tot mai complexe, cu o multitudine de sisteme electronice și mecanice interconectate, martorii din bord sunt de neprețuit pentru a ne ține la curent cu starea de funcționare a vehiculului.

 

Înțelegerea semnificației martorilor la bord și a principiului de funcționare ne permite să fim conștienți de starea vehiculului nostru și să acționăm rapid și eficient în caz de urgență, 

pentru a ne asigura că avem parte de o experiență de condus sigură și fără griji. Astfel, martorii de bord reprezintă un partener de încredere pentru șoferi, asigurându-se că atât vehiculul, cât și toți pasagerii sunt în siguranță pe carosabil.

 

4. Lista martorilor din bord - ce reprezintă fiecare martor în bord?

 

Lista martorilor din bord

Martorii de bord sunt "mesagerii" sub formă de indicatori luminoși sau simboluri care ne informează cu privire la diferite aspecte ale vehiculului. În rândurile ce urmează, se va discuta despre care sunt martorii de bord cei mai importanți din bordul tuturor autoturismelor și ce semnifică aceștia.

 

1. Martorul pentru nivelul de combustibil

Indică nivelul de combustibil rămas în rezervorul mașinii. 

De obicei, se aprinde atunci când nivelul de combustibil scade sub o anumită limită prestabilită.

Acest martor este reprezentat de un simbol stilizat de pompa de benzină sau de un rezervor de combustibil. 

Culoarea martorului este, de obicei, galbenă sau portocalie.

 

2. Martorul pentru temperatura motorului

Indică temperatura motorului. 

Dacă se aprinde, poate însemna că motorul este supraîncălzit, fiind necesar să oprești imediat vehiculul pentru a evita avarii grave.

Martorul poate avea o culoare roșie sau galbenă și este reprezentat de un indicator stilizat care seamănă cu o termometru sau o siluetă a unui motor.

 

3. Martorul pentru ulei

Acest martor indică presiunea scăzută a uleiului în motor, ceea ce poate duce la deteriorarea gravă a motorului. 

În cazul aprinderii acestui martor, este important să oprești imediat mașina și să verifici nivelul de ulei, fiind cel mai probabil nevoie de o completare.

Acest martor poate fi de culoare roșie sau galbenă și este reprezentat de un simbol de canistră de ulei sau de un indicator cu o sticlă de ulei și o picătură.

 

4. Martorul pentru airbag-uri

Acest martor indică un potențial defect în sistemul de airbaguri, care ar putea însemna că airbagurile nu vor funcționa corespunzător în caz de accident.

Acesta este, de obicei, de culoare roșie sau galbenă și este reprezentat de o siluetă stilizată a unui pasager cu un airbag desfășurat.

 

5. Martorul pentru sistemul de frânare

Acest martor indică probleme cu sistemul de frânare, cum ar fi uzura excesivă a plăcuțelor de frână sau scăderea nivelului de lichid de frână.

Poate fi de culoare roșie sau galbenă și este reprezentat de o siluetă a unei mașini cu o semn de exclamare în interior.

 

6. Martorul pentru ABS (Sistemul Antiblocare al Frânelor)

Acest martor indică potențiale probleme cu sistemul ABS, care ar putea afecta capacitatea de oprire a vehiculului pe drumuri alunecoase sau în caz de frânare bruscă.

Este, de obicei, galben și este reprezentat de literele "ABS" sau de o siluetă a unei mașini cu linii ondulate reprezentând patinele roților.

 

7. Martorul pentru sistemul de control al tracțiunii (TCS)

Acest martor indică probleme cu sistemul TCS, care ar putea afecta aderența mașinii la drum și controlul vehiculului pe suprafețe alunecoase.

Este, de obicei, galben și este reprezentat de literele "TCS" sau de o siluetă a unei mașini cu linii ondulate reprezentând derapajul roților.

 

8. Martorul pentru baterie

Acesta indică probleme cu sistemul de încărcare al bateriei, ceea ce poate duce la descărcarea bateriei și la incapacitatea de a porni mașina.

Este, de obicei, roșu sau galben și este reprezentat de o baterie cu un semn de exclamare în interior.

 

9. Martorul pentru controlul stabilității (ESP)

Acest martor indică potențiale probleme cu sistemul ESP, care ajută la menținerea stabilității vehiculului în viraje sau pe drumuri alunecoase.

Acest martor este, de cele mai multe ori, galben și este reprezentat de literele "ESP" sau de o siluetă a unei mașini într-un viraj.

 

10. Martorul pentru sistemul de emisii/verificarea motorului (Check Engine)

Acest martor indică potențiale probleme cu motorul sau sistemul de emisii al mașinii.

Este de obicei galben și este reprezentat de o siluetă a unui motor cu un semn de exclamare în interior.

 

Așadar, martorii de bord explicați mai sus sunt printre cei mai des întâlniți din bordul unei mașini. Însă, există și alți martori specializați pentru diferite sisteme, cum ar fi martorul pentru avertizarea de fum, martorul pentru nivelul apei de răcire, martorul pentru aprinderea farurilor. De asemenea, este important să consulți întotdeauna manualul mașinii pentru a înțelege mai bine semnificația și culorile specificate pentru fiecare martor în parte.

 

 

5. Clasificarea martorilor din bord și semnificația acestora

 

 

 

Într-o epocă în care tehnologia auto avansează în ritm alert, martorii din bord devin din ce în ce mai importanți pentru experiența de condus a unui automobil. 

Martorii din bord pot fi clasificați în trei categorii principale, în funcție de semnificația lor și importanța pentru siguranța și performanța vehiculului:

 

1. Martori de avertizare critici

Acești martori de bord au o semnificație crucială și indică probleme sau situații de urgență care necesită atenție și acțiune imediată din partea șoferului. Din această categorie fac parte martorul pentru nivelul scăzut de combustibil, martorul pentru temperatura ridicată a motorului, martorul pentru sistemul de frânare, martorul pentru presiunea scăzută a uleiului.

 

2. Martori de avertizare informaționali

Aceștia furnizează informații despre diverse aspecte ale vehiculului, dar nu indică situații de urgență. Câteva exemple ar fi martorul pentru farurile aprinse, martorul pentru ușile deschise, martorul pentru activarea sistemului de siguranță.

 

3. Martori de control și monitorizare

În final, acești martori indică funcționarea normală a unor sisteme și așteptarea unei intervenții din partea șoferului. Această categorie include martorul pentru sistemul antiblocare al Frânelor (ABS) când se aprinde înainte de a pleca de pe loc, martorul pentru centurile de siguranță când nu sunt folosite.


 

Așadar, martorii din bord reprezintă o componentă vitală în interacțiunea dintre șofer și vehicul. Ei ne informează cu privire la starea mașinii și ne avertizează cu privire la orice problemă sau pericol. Prin înțelegerea semnificației martorilor în bord și reacționarea promptă la avertizările acestora, ne putem menține vehiculul într-o stare optimă de funcționare și ne putem bucura de o experiență de condus sigură și plăcută.


 

Sursa foto: Unsplash.com 

 

Share
Te-ar putea interesa si

Prin abonarea la newsletter declar ca sunt de accord cu Politica GDPR si doresc sa primesc Noutati si Promotii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord