whatsapp-widget

Blog

Blog

La câți km se schimbă uleiul, de ce este important să-l schimbi și când știi că este momentul potrivit, blog
Categorie 1

La câți km se schimbă uleiul, de ce este important să-l schimbi și când știi că este momentul potrivit

18 iul, 2023
Postat de: Admin La Maritec Auto

În cazul oricărui autoturism, există foarte multe elemente care trebuie să fie setate, adăugate și întreținute în mod conform cu indicațiile producătorului. În caz contrar, mașina nu va funcționa așa cum așteaptă posesorii săi. În unele cazuri, lipsa unor elemente esențiale pentru bunul mers al autoturismului poate să conducă la defecțiuni grave și la necesitatea de a plăti sume extrem de mari, pentru reparații.

 

Unul dintre cele mai importante elemente de care are nevoie o mașină pentru a funcționa corect este uleiul de motor. Acesta are grijă ca starea generală a motorului să se păstreze la un nivel cât mai bun, iar toate componentele interne ale acestuia să fie corect lubrifiate. Atât timp cât este ales în mod corect și schimba la timp, uleiul de motor va menține performanțele autoturismului la un nivel bun și va prelungi durata de viață a acestuia.

 

Fie că este vorba despre mașini noi sau mașini second hand, uleiul de motor trebuie să fie schimbat la o anumită perioadă de timp, în vederea păstrării funcționării mașinii la nivel optim. Pentru a avea garanția că iei măsurile corecte, trebuie să știi la câți km se face schimbul de ulei sau la cât timp se schimbă uleiul, în cazul în care preferi să te raportezi la perioada calendaristică.


 

Cuprins

 

La câți km se schimbă uleiul - Informații esențiale despre schimbul de ulei

La câți km se schimbă uleiul la diesel și motoarele pe benzină

 

 

1. La câți km se schimbă uleiul - Informații esențiale despre schimbul de ulei

 

 

Uleiul de motor este un lichid special, care are rolul de a oferi protecție pieselor componente ale motorului unei mașini. Motorul este format din mai multe piese metalice, care se mișcă la viteze foarte ridicate. Pe parcursul acestor mișcări, piesele se ating între ele și produc o căldură puternică. Uleiul de motor are scopul de a forma o peliculă care lubrifiază fiecare componentă internă a motorului, protejând angrenajul de căldura care se produce în urma frecării.

 

Așadar, uleiul este atât de important pentru mașină deoarece el lubrifiază piesele interne ale motorului, curăță reziduurile formate în urma arderii combustibilului, previne apariția coroziunii la nivelul pieselor motorului și asigură răcirea pieselor. Totodată, cu ajutorul uleiului sunt etanșate foarte bine componentele interne ale motorului. Problema este că, în timp, uleiul se uzează și trebuie schimbat.



 

De ce se uzează uleiul de motor și de ce trebuie schimbat?

 

Fiind supus unui efort atât de ridicat, uleiul este expus degradării în timp. Concret, la nivelul lichidului se acumulează reziduuri care sunt îndepărtate în urma arderii, pentru a spori performanțele motorului. Astfel, se recomandă să se efectueze un schimb de ulei de motor în mod periodic, pentru ca lichidul degradat să fie înlocuit cu unul proaspăt și curat, capabil să asigure din nou o funcționare corectă a motorului, în condiții cât mai bune de performanță. 

 

Când se schimbă uleiul la motor, întreg angrenajul este reîmprospătat, iar funcționarea mașinii revine la parametri excelenți. Cu siguranță, în calitate de posesor de autoturism dorești să știi mai multe despre la câți km se schimbă uleiul la benzină, la cât timp se schimbă uleiul la motor diesel, și ce presupune o schimbare de ulei făcută pe cont propriu. Vei putea afla mai multe informații despre toate aceste aspecte în cele ce urmează. 

 

Esențial este faptul că schimbul de ulei reprezintă o acțiune pe care nu o poți evita, ca posesor auto, dacă vrei să îți protejezi mașina și să îi menții performanțele la un nivel optim. Achiziționarea de ulei, dar și procesul de schimb de ulei la mașină presupun niște costuri, însă acestea sunt incomparabil mai mici cu cele pe care le-ar presupune reparațiile cauzate de utilizarea uleiului degradat, neschimbat la timp. 

 

Așadar, principalele argumente pentru care trebuie să schimbi uleiul sunt menținerea performanței mașinii la nivel bun și evitarea defecțiunilor grave ale motorului autoturismului. Totodată, trebuie subliniat că defectarea motorului din cauza uleiului de proastă calitate poate să se producă și în timpul funcționării mașinii. Există, astfel, riscul apariției de accidente.

 

Ce semnale transmite mașina că trebuie schimbat uleiul de motor?

 

Pentru a ști când se face schimbul de ulei, poți lua în calcul câteva repere importante. Este vorba despre perioada de timp recomandată de către producători și numărul de kilometri parcurși cu mașina în anumite condiții de trafic. În ultimă instanță, te poți sesiza cu privire la un schimb de ulei auto atunci când autoturismul tău transmite anumite semnale clare. 

 

Dacă apelezi la servicii de închirieri auto, vei avea șansa de a conduce autoturisme cu revizii efectuate în mod frecvent și cu toate consumabilele înlocuite la timp. Cu toate acestea, trebuie să sesizezi compania de închirieri, inclusiv Automobile.Lamaritec.ro, dacă sesizezi următoarele forme de manifestări, de care trebuie să ții cont și atunci când îți analizezi propriul autoturism:

 

Zgomote la motor - dacă sesizezi zgomote ciudate care apar atunci când motorul rulează, este foarte probabil ca acestea să fie un indicator al nevoii de înlocuire a uleiului. Mergi la un service, oricum, pentru o analiză în detaliu a problemei.

 

Martor aprins în bord - modelele recente de autoturisme, pe care le poți achiziționa cu ajutorul unui credit auto, te vor avertiza în mod automat atunci când uleiul trebuie să fie schimbat. Autoturismele produse în ultimii 15 ani, au martor de ulei care se aprinde atunci când lubrifiantul trebuie înlocuit.

 

Textură neconformă - în mod normal, uleiul trebuie să fie vâscos, însă atunci când el este uzat și trebuie schimbat, textura devine nisipoasă.

 

Culoare schimbată - o altă manifestare a degradării fluidului din motor și a necesității de a-l înlocui este închiderea culorii acestuia. Este, practic, un principiu asemănător cu cel al uleiului de gătit, care devine aproape negru, atunci când este uzat.

 

Nivel scăzut în baie - sub capota mașinii tale, există o jojă specială, cu care poți verifica nivelul de ulei. Atunci când motorul nu este pornit și nu s-a încălzit, poți să vezi cu ochiul liber, foarte clar, nivelul de ulei din baie. Tot ce ai de făcut este să ridici joja și să vezi până unde există urme de ulei la nivelul ei. 

 

Dacă nivelul este prea mic, se recomandă completarea cu fluid. Există și cazuri în care în ulei ajunge lichid de răcire sau chiar motorină ori benzină. Acest lucru determină ridicarea nivelului de ulei, ceea ce impune o vizită la un service, pentru ajustarea situației.


 

La cât timp se face schimbul de ulei și la câți km

 

Schimbul de ulei trebuie să fie efectuat periodic, în cazul oricărei mașini. Din punct de vedere al timpului, cel mai des recomandat interval de schimb de ulei este de un an. Practic, producătorii de motoare din toată lumea recomandă ca uleiul să fie schimbat o dată pe an. Firește, acest lucru este valabil în cazul unei utilizări obișnuite a mașinii și atunci când nu apar situații excepționale.

 

Dacă mașina este utilizată foarte intens, se modifică momentul când se schimba uleiul de motor. Atunci, este indicat să te orientezi în funcție de numărul de kilometri parcurși și de zonele în care este folosită mașina. Astfel, ca reper general, producătorii recomandă ca uleiul de motor să se schimbe la fiecare 10 mii de km parcurși sau maximum 15 mii de km parcurși, în cazul mașinilor puternice. 


 

Numărul de km pe care poate fi folosit uleiul poate să fie mai mic sau mai mare și în funcție de calitatea infrastructurii. În țări cu infrastructură rutieră deosebit de bine pusă la punct, așa cum ar fi Germania, Austria sau Franța, se schimbă uleiul la 15.000 km. În cazul României, unde drumurile nu au o calitate la fel de bună, schimbul se face la fiecare 10.000 km. Pe lângă calitatea precară a șoselelor, contează și nivelul de populare. În țara noastră, acesta este considerat mai ridicat decât în țările din vestul Europei.

 

Un alt reper de luat în calcul este vechimea mașinii. Dacă ai un autoturism de “școală veche“, de acum 20 de ani sau mai mult, pe care vrei să îl folosești în continuare, se recomandă să schimbi uleiul la fiecare 5.000 de km parcurși. Ultimul amănunt de care mai poți ține cont, pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la schimbul de motor este stilul de condus. Dacă îți place viteza, stilul sportiv va conduce la degradarea mai rapidă a uleiului și la nevoia de a-l schimba mai rapid.

 

 

2. La câți km se schimbă uleiul la diesel și la motoarele pe benzină

 

 

Cum alegi uleiul de motor pentru mașina ta?

 

Pentru a avea garanția că motorul mașinii tale va funcționa în cele mai bune condiții, trebuie să te asiguri că alegi uleiul potrivit. Un schimb de ulei la km potriviți, se va face apelând la același ulei pe care l-ai utilizat și în trecut, de preferat. În același timp, poți să ții cont și de alte lucruri, precum aditivii utilizați în diferitele tipuri de ulei sau nivelul de vâscozitate.

 

Cert este că există mai multe tipuri de ulei, care pot fi identificate în funcție de cod. În cartea mașinii tale, vei găsi informații cu privire la tipul de ulei pe care trebuie să îl folosești. Exemple de tipuri de ulei: 5W-40, 5W-30, 0W-20 etc.

 

Schimbul de ulei la motor diesel

 

Foarte multe dintre modelele de autoturisme folosite în România au motoare care funcționează pe motorină. Astfel, apare deseori întrebarea “la câți km se face schimbul de ulei la Diesel?“. Producătorii recomandă ca schimbul de ulei la diesel să se facă la fiecare 15 - 20 de mii de kilometri parcurși sau o dată pe an. 


La câți kilometri se schimbă uleiul la motoare pe benzină?

 

Dacă schimbul de ulei se face la km 15.000 sau 20.000, la fiecare ciclu, în cazul motoarelor diesel, la benzină lucrurile se schimbă. Asta deoarece regula variază în funcție de fiecare mașină. Motoarele pe benzină sunt mai permisive și pot să suporte schimburi de ulei efectuate chiar și la 40.000 de kilometri. Este recomandat să respecți indicațiile producătorului autoturismului tău sau pe ale mecanicului cu care colaborezi.

 

Cât durează un schimb de ulei?

 

Procesul de schimb de ulei la câți km recomandă producătorul tău implică o serie de acțiuni specifice. Pentru a putea fi finalizate cu brio, acestea vor implica o investiție de timp de aproximativ o oră. Dacă mecanicul este experimentat și priceput, procedura se poate finaliza chiar mai rapid de atât. Totuși, trebuie subliniat că o astfel de operațiune implică și alte modificări, în afară de cea referitoare la ulei. 

 

Așadar, ce se schimbă la schimbul de ulei? Bineînțeles, fluidul este prioritatea numărul 1, însă este recomandat să fie înlocuite și filtrele de: ulei, aer, polen și combustibil. Dacă mergi la un service specializat, poți să comanzi piesele pe loc. Alternativ, ai posibilitatea de a le achiziționa pe cont propriu Este recomandat să respecți la câți kilometri se schimbă uleiul, dar și recomandarea de a folosi piese și soluții de calitate.

 

Ce se întâmplă dacă gestionezi prost schimbul de ulei?

 

Dacă decizi să schimbi uleiul, dar folosești o variantă diferită decât cea recomandată de producător, există posibilitatea să ajungi să te confrunți cu avarii foarte grave ale mecanismului motor. Acest lucru se manifestă, de regulă, atunci când leiul sau accesoriile folosite la schimbarea sa sunt contrafăcute sau au o calitate precară.

 

O altă problemă care poate să apară este folosirea pentru prea mult timp a uleiului care deja a fost “populat“ de reziduuri. În acest caz, eficiența uleiului dispare, iar lubrifierea pieselor mecanismului motor nu se mai realizează la nivel corect. Astfel, motorul se va deteriora în ritm accelerat. Și înfundarea filtrelor de ulei presupune riscuri similare, tocmai de aceea este obligatorie și înlocuirea lor, atunci când se schimbă uleiul.


 

Nu în ultimul rând, folosirea de ulei vechi poate fi o acțiune nocivă pentru mediul înconjurător, deoarece este favorizată emisia de noxe într-o cantitate mai mare. Tot pentru a proteja mediul, este important și ca uleiul vechi să fie predat service-ului auto, chiar și în cazul în care îl schimbi pe cont propriu. De la service, uleiul va fi preluat de firme specializate în gestionarea sa.

 

Acestea sunt, așadar, cele mai importante informații despre uleiul de motor, rolul său și la cât se schimbă uleiul la diesel și la motoare pe benzină. Alege să respecți indicațiile producătorului mașinii pe care o deții și schimbă la timp uleiul, pentru un motor cu eficiență ridicată și durată de viață cât mai mare!

 

Sursa foto: Unsplash.com

 

Share
Te-ar putea interesa si

Prin abonarea la newsletter declar ca sunt de accord cu Politica GDPR si doresc sa primesc Noutati si Promotii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord