whatsapp-widget

Blog

Blog

La cati kilometri se schimba distributia? Ce trebuie sa stii despre cand se schimba distributia masinii, blog
Categorie 1

La cati kilometri se schimba distributia? Ce trebuie sa stii despre cand se schimba distributia masinii

31 mai, 2023
Postat de: Admin La Maritec Auto

Daca ai fost vreodata interesat de achizitia unei masini second hand, cu siguranta esti familiarizat cu termenul de distributie. In cazul in care ai cumparat doar autoturisme noi, conceptul s-ar putea sa iti fie familiar doar prin prisma faptului ca ai ajuns sa fii pus in situatia de a schimba aceasta componenta a masinii. In orice caz, este important sa stii ce este distributia auto. Aceasta joaca un rol esential in viata oricarui autoturism. Este foarte important sa stii ce rol are distributia, de ce este importanta aceasta si, esential, la cati kilometri se schimba.

 

De asemenea, ca posesor de autoturism sau sofer de masina, trebuie sa stii ce se intampla in cazul in care nu schimbi distributia la timp. Este important sa stii care sunt cele mai complexe si grave manifestari pe care le poate avea amanarea procesului de schimbare a distributiei, dar si cum sa reactionezi in cazul in care te lovesti de acest tip de situatie. Pe parcursul acestui articol, vei afla cele mai importante informatii despre distributia masinii si cand trebuie schimbata aceasta, pentru a circula mereu in siguranta.

 

Cuprins

 

La cati kilometri se schimba distributia. Ce este distributia si ce tipuri exista

1.1. Distributia masinii - Distributia pe lant

1.2. Distributia auto - Distributia pe curea

Cand se schimba distributia masinii  

2.1. Cand se schimba distributia pe lant

2.2. Cand se schimba cureaua de distributie

 

 

1. La cati kilometri se schimba distributia. Ce este distributia si ce tipuri exista

 

 

Sistemul de distributie sau distributia, asa cum este el cunoscut in mod popular, este un sistem cu care este dotat motorul cu combustie interna. Rolul distributiei este unul dublu. Acest sistem trebuie sa asigure umplerea cilindrilor cu carburant, respectiv sa evacueze gazele arse. Aceste doua procese sunt desfasurate prin corelatie si joaca un rol esential in buna functionare a unui motor cu combustie interna. De altfel, distributia joaca un rol esential in sincronizarea tuturor componentelor principale ale oricarui motor de autoturism. 

 

Motorul in patru timpi are un principiu de functionare a carui intelegere este importanta, pentru a avea o idee mai clara despre ceea ce face sistemul de distributie. Concret, axul din dotarea motorului inchide si deschide supapele de evacuare si de admisie. De asemenea, pistonul este componenta care se misca in cadrul unui cilindru. Acest cilidru este inchis la un capat al chiulasei. Ceea ce provoaca aparitia acestei miscari a pistonului este miscarea de rotatie efectuata de mecanismul biela-arbore cotit, de la punctul mort interior (PMI) la punctul mort exterior (PME). Toata aceasta sincronizare a componentelor motorului este dirijata prin distributie. 

 

Intregul proces este unul amplu si, asa cum ai aflat, implica foarte multe etape care trebuie sa fie sincronizate perfect pentru ca motorul sa dea randamentul scontat, iar masina ta sa functioneze in cele mai bune conditii. Acest lucru este posibil doar daca kitul de distributie de pe autoturismul tau este unul care sa functioneze la capacitate maxima. In situatia in care acest kit nu da randamentul necesar, exista consecinte destul de grave. Daca defectarea distributiei se petrece in timp ce utilizezi masina, exista posibilitatea sa fie provocat chiar un accident. 

 

De asemenea, daca distributia este defecta, pot aparea si alte probleme la nivelul autoturismului, iar in timp acestea vor provoca pagube grave, care pot fi chiar imposibil de remediat. La baza distributiei pot sa existe doua elemente: lantul de distributie sau cureaua de distributie. 



 

 

1.1. Distributia masinii - Distributia pe lant

 

 

Kitul distributiei care utilizeaza lant este produs din material metalic, ceea ce ii confera o rezistenta deosebita in timp. Acest detaliu influenteaza si dupa cati km se schimba distributia pe lant, insa despre acest aspect vei afla mai multe informatii pe parcursul articolului. Este important de stiut ca distributia pe lant este mai ieftina decat cea pe curea, atunci cand este necesara schimbarea pieselor. Cu toate acestea, intregul kit de distributie este mai scump decat cel care apeleaza la curea. 

 

O alta particularitate a autoturismelor cu distributie pe lant este ca distributia nu se schimba ca urmare a efectelor combustibilului utilizat, ci in urma efectelor provocate de modul in care este utilizata masina.

 

1.2. Distributia auto - Distributia pe curea

 

 

In ceea ce priveste sistemul de distributie pe curea, piesa centrala a acestuia este reprezentata de… curea! Aceasta are un avantaj major fata de lantul de distributie: este mai silentioasa si costa mai putin. In acelasi timp, un kit de distributie pe curea trebuie sa fie schimbat cu o frecventa mai ridicata decat alternativa care utilizeaza lantul. Momentul in care este necesara schimbarea este usor de remarcat.

 

In timp, apar semnale clare ca lucrurile nu functioneaza asa cum este normal. De asemenea, modul de exploatare a autoturismului este foarte important, pentru ca influenteaza termenul la care este necesara inlocuirea kitului. De cele mai multe ori, posesorii de masini pe motorina schimba distributia pe curea mai des decat cei care au masini pe benzina. Explicatia consta in faptul ca acestia din urma parcurg, statistic, mai putini kilometri pe parcursul unui an decat soferii care detin masini cu motoare Diesel. 

 

 

2. Cand se schimba distributia masinii 

 

Siguranta pasagerilor autoturismului este principalul motiv pentru care masina ar trebui sa aiba mereu o distributie care sa functioneze la cele mai inalte standarde. De asemenea, protejarea motorului si ale celorlalte componente esentiale pentru structura masinii reprezinta un alt argument foarte solid in favoarea schimbarii la timp a distributiei. Un alt motiv este cel legat de performantele autoturismului. In cazul in care sesizezi ca masina ta nu mai are puterea cu care te obisnuise, este foarte important ca distributia sa nu mai fie in cea mai buna stare.

 

In definitiv, circulatia combustibilului si a aerului la nivelul motorului sunt influentate in mod direct de aceasta componenta. Atunci cand schimbi distributia, vei observa imediat o imbunatatire a performantelor pe care ti le ofera autoturismul. Este important sa stii, totusi, ca momentul cand trebuie schimbata distributia pe lant este diferit de perioada in care se schimba cea pe curea. Iata ce se intampla, in fiecare dintre situatii. 

 

2.1. Cand se schimba distributia pe lant

 

 

Asa cum ai aflat anterior, masinile cu distributie pe lant se bazeaza pe o distributie a carui element central este produs din material metalic, foarte rezistent. Cu toate acestea, modalitatile de exploatare ale motorului au un impact foarte puternic si pot sa determine chiar defectarea prematura a kitului de distributie. In varianta sa cu lant, acesta este format din suruburi pentru roata dintata a axului cu carne si pentru fulie, intinzatorul de lant si lantul in sine. 

 

Exista un reper clar asupra numarului de kilometri care pot fi parcursi cu un motor cu distributie pe lant, inainte ca acesta sa fie schimbat. Reperul este pur orientativ, deoarece exista si exceptii. In cazul motoarelor care functioneaza pe baza de benzina, kitul de distributie este recomandat a fi schimbat la fiecare maximum 180.000 de kilometri parcursi. In medie, acest lucru se traduce prin 6 ani de utilizare a autoturismului.


In cazul masinilor care au motoare Diesel, perioada maxima pentru care se poate utiliza acelasi kit de distributie ajunge pana la 10 ani, adica o distanta de maximum 250.000 - 300.000 de kilometri. In discutie, trebuie sa intre si maniera in care a fost utilizata masina. Daca aceasta a fost folosita in mod intensiv, schimbarea kitului de distributie trebuie sa fie efectuata cu o frecventa mai ridicata decat daca masina se foloseste in interes personal. 

 

Asa cum iti spuneam, acestea sunt simple repere statistice, de care trebuie sa tii cont doar daca nu apar manifestari ale uzurii kitului de distributie. Este vorba despre anumite simptome care se manifesta si prin care masina iti transmite ca este necesar sa te ocupi de schimbarea distributiei pe lant. Ele pot consta in:

 

zgomote in mers, la schimbarea vitezei de rulare si la turarea motorului;

zgomot metalic din dreapta motorului, atunci cand utilizezi frana de motor;

consum de carburant marit in mod inexplicabil;

oprirea inexplicabila a motorului;

martorii engine, battery si EPC (Electronic Pedal Control) se aprind la fiecare pornire a motorului;

masina trepideaza la relanti si trage greu;

ESP (Electronic Stability Program) se activeaza imediat dupa inceperea functionarii masinii.

 

Oricare dintre aceste simptome pot reprezenta semnalul ca a venit momentul cand se schimba lantul de distributie. In acelasi timp, ele pot fi semnale si ale altor probleme existente la nivelul autoturismului tau. In orice caz, recomandarea specialistilor este aceea de a merge la un service pentru o revizie, imediat ce sesizezi astfel de probleme, deoarece consecintele ignorarii simptomelor pot fi dintre cele mai grave.

 

2.1. Cand se schimba cureaua de distributie

 

Varianta alternativa la kitul de distributie pe lant este cea a kitului de distributie pe curea.  Un amanunt important este reprezentat de faptul ca acest tip de kituri se schimba in mod diferit, in functie de numarul schimbarilor care au avut deja loc. Mai exact, primul kit al masinii trebuie sa fie schimbat dupa parcurgerea a aproximativ 90.000 de kilometri, iar cel care il inlocuieste poate fi utilizat pentru 60.000 de kilometri. Raportat la timp, termenul maxim pentru inlocuirea kitului pe curea este de 5 ani.


 

Este foarte important sa nu permiti sa se atinga exact aceste termene, deoarece curelele de distributie sunt foarte precise, in ceea ce priveste durata de viata. Astfel, daca amani inlocuirea kitului, este posibil sa fii surprins in mod neplacut. Concret, amanarea inlocuirii kitului care si-a atins durata de viata poate sa provoace uzarea pompei de apa si a rolelor agregante, dar si defectarea totala a motorului. La fel ca in cazul unui kit de distributie pe lant, si cel care are curea trebuie neaparat sa fie inlocuit atunci cand masina o cere. Iata cum iti comunica autoturismul tau potentialele probleme la nivelul distributiei:

 

simti vibratii la nivelul volanului, in timpul deplasarii;

masina scoate zgomote la relanti, din partea dreapta a motorului;

motorul se opreste in mod brusc si inexplicabil - daca acest lucru este cauzat de ruperea curelei, motorul poate sa sufere daune grave, care vor face extrem de costisitoare reparatia componentei esentiale a autoturismului;

apare o cantitate foarte mare de fum la evacuare - valabil doar la motoarele Diesel;

rateuri ale motorului - acesta poate sa scoata si sunete asemanatoare cu un zbarnait. Motivul pentru care se ajunge in aceasta situatie este reprezentat de uzura curelei;

defectiuni la nivelul curelei - provocate de actiunea factorilor de mediu precum praful, dar si uzura provocata cauciucului din care este produs cureaua, pe parcursul neutilizarii masinii;

exista ulei in zona kitului de distributie - pierderile de ulei provoaca o crestere semnificativa a temperaturii din interiorul motorului, care conduce la uzura curelei de distributie;

masina nu mai trage asa cum obisnuia in mod normal.

 

La fel ca in cazul kiturilor pe lant, si in situatia in care ai un motor cu kit de distributie pe curea, este important sa te deplasezi la un service auto atunci cand remarci aceste simptome. Trebuie sa stii ca nu este mereu necesara inlocuirea intregului kit de distributie. Daca problemele afecteaza doar cureaua, poti incerca sa o inlocuiesti doar pe aceasta. In situatia in care problemele continua si dupa inlocuirea curelei si sesizezi zgomote ciudate la nivelul motorului, este necesara schimbarea intregului kit de distributie. Important este sa asculti semnalele transmise de masina ta si sa respecti recomandarile facute de catre mecanici!

 

Prin intermediul platformei noastre, ai posibilitatea de a achizitiona masini la mana a doua, precum si automobile noi, dintre cele mai performante. Ne poti contacta oricand, pentru a afla mai multe detalii despre masinile de care esti interesat. De asemenea, iti stam la dispozitie si cu servicii de inchirieri auto, in cadrul carora iti putem oferi autoturisme de calitate, cu distributia in stare excelenta. 

 

Distributia este una dintre componentele cheie pentru orice sofer care isi doreste sa circule mereu in conditii de siguranta. Acorda atentie acestui aspect, atunci cand detii un autoturism, si asigura-te ca masina ta este pusa la punct si are distributia schimbata, de fiecare data cand este cazul!

 

Sursa foto: Unsplash.com.

 

Share
Te-ar putea interesa si

Prin abonarea la newsletter declar ca sunt de accord cu Politica GDPR si doresc sa primesc Noutati si Promotii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord