whatsapp-widget

Blog

Blog

Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand, blog
Categorie 1

Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand

23 mai, 2023
Postat de: Admin La Maritec Auto

Cumpărarea unei mașini second-hand te poate face să economisești o avere față de achiziția uneia nou-nouțe. Însă există și anumite riscuri pe care este bine să le cunoști din timp. Trebuie să ai grijă și să te asigură că faci achiziția corectă. În caz contrar, ai putea avea multe probleme cu mașina nou cumpărată. Mai mult, există riscul să fii nevoit să faci reparații costisitoare care te-ar duce, financiar, spre prețul unei mașini noi. Însă tocmai acest lucru va fi prezentat în acest articol: la ce să fii atent atunci când cumperi o mașină second-hand și de ce înșelătorii să te ferești.

Ghidul de mai jos te va ajuta să descoperi ce trebuie să verifici când cumperi o mașină second hand, iar astfel vei avea mai multă încredere în tine și în alegerea pe care o vei face. Următoarele îndrumări și sfaturi vor acoperi fiecare aspect pe care este important să îl cunoști.

Cuprins:

1. Ce trebuie să știi când cumperi o mașină second hand

1.1.        Informații generale bine de aflat despre mașinile second hand pentru a știi la ce să te uiți când cumperi o mașină second hand

1.2.        Evidențierea înșelătoriilor posibile pentru a cunoaște tot ceea ce trebuie să știi când cumperi o mașină second hand

2. Ce să verifici când cumperi o mașină second hand

2.1.        Sfaturi pentru achiziția mașinii second hand

2.2.        La ce să te uiți când cumperi o mașină second hand

3. Alte aspecte ce trebuie verificate când cumperi un autoturism second hand

 

 

1. Ce trebuie să știi când cumperi o mașină second hand

 

Atunci când cumperi o mașină second hand îți asumi niște riscuri. Însă dacă știi care sunt aspectele la care să fii atent, poți diminua aceste riscuri. Pe de altă parte, o mașină second-hand vine cu beneficii destul de importante. Care sunt aceste beneficii de luat în considerare și riscuri de care să te ferești urmează să citești în rândurile de mai jos. Mai mult, vei descoperi și alte informații utile care să te ajute în decizia de a cumpăra o mașină second hand.

 

1.1. Informații generale bine de aflat despre mașinile second hand pentru a știi la ce să te uiți când cumperi o mașină second hand

 

De multe ori, reclamele sau recomandările sunt cele care te trimit în prima reprezentanță auto pe care o găsești pe drum pentru a vedea noul model de mașină care a apărut recent. Dar te-ai întrebat vreodată dacă aceasta este ceea ce cauți? Cel mai probabil, o mașină nouă are tot ce îți dorești și, mai mult, posibilitatea de a adăuga încă un plus. Dar sunt multe motive pentru care merită să achiziționezi o mașină second hand. Economisești bani, oferă aceleași servicii satisfăcătoare și te poate ține încă mulți ani.

·         Economisești bani. În general, prețurile mașinilor second hand sunt aproximativ la jumătate față de prețul unei mașini noi. Astfel că o vei putea achita cu o mai mare ușurință. Proprietarii schimbă mașinile după o perioadă de 6 ani. În medie, desigur. Astfel că noua ta mașină nici nu este atât de veche încât să nu mai fie funcțională sau să-ți creeze mari probleme.

·         Ești scutit de taxe suplimentare. A cumpăra o mașină nouă sună minunat. Dar acest lucru vine la pachet cu alte taxe pe care va trebui să le achiți. În schimb, în cazul unei mașini second hand, lucrurile stau mai simplu.

·         Mai puțină depreciere a vehiculului. Deprecierea unei mașini este un lucru inevitabil, în timp. Asta se datorează uzurii. În cazul unei mașini noi, acest lucru este mai mare, mai de impact. Se știe că în primii ani, mașină se depreciază într-un procent de 30%. În cazul unei mașini second hand, acest lucru s-a întâmpla deja și ceea ce urmează se observă mult mai puțin.

·         Asigurări la prețuri reduse. Prețul asigurărilor depinde de vârstă, de istoricul condusului, de anumite scoruri, kilometraj și locație. În mod evident, asigurarea pentru o mașină nouă va costa mult mai mult decât pentru una second hand. Și asta deoarece costul asigurării mai depinde și de valoarea mașinii.

·         Poți afla toate informațiile despre istoricul de accidente sau reparații ale mașinii. Acum există multe platforme unde poți căuta mașina care te interesează după seria de șasiu și astfel poți afla dacă vânzătorul îți ascunde ceva.

 

 

1.2. Evidențierea înșelătoriilor posibile pentru a cunoaște tot ceea ce trebuie să știi când cumperi o mașină second hand

 

Când vine vorba despre subiecte precum la ce să fii atent când cumperi o mașină second-hand, un aspect este legat de înșelătorii. Acestea se pot face în multe feluri. De aceea este nevoie fie de o atenție deosebită la detalii, fie ajută să iei un prieten care este foarte bun cunoscător în acest domeniu pentru a te ajuta. Iată care sunt cele mai cunoscute înșelătorii.

·         Kilometrajul dat înapoi. Kilometrajul autoturismului este primul semn la care trebuie să fii atent atunci când cumperi o mașină second hand. Acesta are cel mai mare efect asupra valorii mașinii, pe lângă marcă și model. Această escrocherie este una foarte comună. Cum te poți feri de aceasta? Trebuie să compari kilometrajul indicat în documentele mașinii cu cel afișat în bord.

·         Mascarea incidentelor grave. Uneori, dealerii de mașini caută să vândă o mașină second hand prin mascarea unor accidente grave pe care le-a avut mașina. În această categorie se numără mașinile care au trecut prin inundații grave, incendii, coliziuni puternice și au avut nevoie de reparații serioase la componente cheie – spre exemplu la motor. Acest tip de înșelătorie îl poți evita dacă vei căuta să verifici mașina după seria de șasiu pe platforme destinate istoricului autoturismelor. Acolo vei afla întreaga istorie, numărul de proprietari și alte informații care să te ajute să decizi dacă mașina merită cumpărată sau nu.

·         Re-vânzarea unei mașini unui posibil cumpărător care nu există. Această înșelătorie presupune ca o terță persoană să te asigure că te pune în legătură cu un posibil cumpărător pentru o anumită sumă de bani. Pentru a scăpa de această escrocherie, ia direct legătura cu persoanele interesate de cumpărarea mașinii.

Dacă vrei să cumperi o mașină second hand trebuie să afli starea acesteia – este sau nu furată? Documentele mașinii se pot falsifica. Deși este mai dificil de identificat acest aspect, poți începe prin a-i cere vânzătorului licența de vânzător, documentele care atestă înmatricularea vehiculului și a verifica istoricul acesteia pe diferite platforme. Ai grijă la documentele ilegale.

 

2. Ce să verifici când cumperi o mașină second hand

 

Dacă ai ajuns la concluzia că alegerea potrivită pentru tine este cumpărarea unei mașini second hand, atunci trebuie să cunoști câteva aspecte la care să fii atent. Acestea trebuie verificate cu mare grijă înainte de a da mâna cu vânzătorul și a încheia tranzacția. Iată care sunt acestea.

 

2.1. Sfaturi pentru achiziția mașinii second hand

 

Următoarele aspecte sunt esențiale în cazul unei achiziții precum o mașină second hand.

·         Locul de unde cumperi mașina: un dealer precum Automobile LaMaritec, o persoană independentă sau online

Un comerciant se definește ca o persoană care acționează în scopuri legate de comerțul, afacerile sau profesia acelei persoane. Asta înseamnă că acest concept poate varia de la o singură persoană care cumpără și vinde mașini, la un dealer francizat care vinde mașini noi și second hand. Diferența dintre aceste tipuri de comercianți constă în nivelul de pregătire și asistență post-vânzare de care vei avea parte. Desigur, costurile vor fi mai mici sau mai mari, asta depinzând de cât de mare este afacerea acelei persoane. Achiziționarea unei mașini second hand de la un comerciant simplu te poate scuti de costuri, însă poate să fie o scutire falsă, mașina având nevoie de multe reparații. De la un dealer francizat, siguranța că mașina second-hand este într-o stare bună este mai mare.

Pe de altă parte, dacă achiziționezi mașina de la o persoană privată, poți afla mai multe informații despre istoric. Îl vei cunoaște pe proprietar, vei vedea cât de îngrijită a fost mașina și îi vei afla istoricul. Mai mult, vei afla și motivele vânzării și este posibil să o cumperi chiar la un preț mai mic decât dacă ai cumpăra-o de la un dealer.

În cazul în care alegi să faci achiziția online, trebuie să fii mult mai atent. Întotdeauna este o idee bună să vezi live mașina. Să discuți față în față cu vânzătorul. Și un alt aspect important – cei mai mulți vânzători vor dori un avans. Trebuie să fii sigur că merită.

 

2.2. La ce să te uiți când cumperi o mașină second hand

 

Pe lângă aspectele ce țin de locul și persoana de unde intenționezi să cumperi vehiculul, la ce mai trebuie să fii atent când cumperi o mașină second hand sunt componentele sale.

·         Anvelopele. Cum arată ele? Cât sunt de uzate? Trebuie schimbate imediat? La o privire superficială pot părea în regulă. Dar întotdeauna este bine să mai arunci un ochi în plus. Ce treaptă de rulare au? La o dimensiune de sub 3 mm trebuie să iei în considerare posibilitatea ca acestea să fie schimbate curând.

·         Denivelări și zgârieturi. Cum arată mașina? Are câteva zgârieturi fine? Sau urmele sunt atât de adânci încât este tăiată toată tabla? Dar jențile? Arată ca noi sau sunt atât de uzate încât trebuie înlocuite? Un aspect crucial: mașina trebuie să fie inspectată la lumina zilei. Niciodată seara.

·         Nivelul fluidelor. Verifică întotdeauna nivelul fluidelor. Dacă este unul foarte scăzut, acest lucru poate însemna că mașina nu este întreținută suficient de bine. În același timp, urmărește să nu existe scurgeri de ulei sau de orice alt lichid, spărturi ale componentelor principale etc.

·         Componentele electrice. Încearc totul: deschiderea, închiderea geamurilor, pornirea oprirea radioului, testează aerul condiționat etc. Toate aspectele care nu funcționează optim sunt un bun motiv de negociere a prețului.

·         Parbrizul și geamurile mașinii. Ai grijă să nu prezinte urme de zgârieturi sau să nu fie ciobite. În timp se pot sparge.

·         Interiorul. Verifică să nu fie pete, rupturi și să nu te lovești de mirosuri greu de suportat care nu ies ușor din materialul scaunelor sau plafonului.

·         În general, mașinile ar trebui să aibă roata de rezervă.

 

 

3. Alte aspecte ce trebuie verificate când cumperi un autoturism second hand

 

Pe lângă toate aceste elemente extrem de importante, mai sunt două aspecte pe care trebuie să le știi când cumperi o mașină second hand. Este important să verifici tot ceea ce se poate verifica pentru a evita surprize neplăcute pe care, poate, nu mai ai cum să le rezolvi.

·         Documentele. Cel mai important document pe care trebuie să îl verifici atunci când cumperi o mașină second-hand este talonul mașinii. Asigură-te că marca și modelul mașinii se potrivește cu ceea ce este scris în talon. Fii atent și la numărul de înmatriculare. Să corespundă cu ceea ce scrie în talon. Mai mult, dacă achiziționezi mașina de la o persoană privată, asigură-te că numele proprietarului care apare în talon este și numele celui cu care discuți. În acest fel te poți feri de înșelătoria mai sus menționată. În cazul în care acestea nu se potrivesc, vânzătorul poate fi un dealer mascat sau mașina poate fi furată. În plus, dacă mașina a avut mai mulți proprietari într-un timp scurt, atunci asta poate însemna că are probleme serioase.

·         Test drive-ul. Este foarte important să faci un test drive atunci când vrei să cumperi o mașină second hand. Înainte de a face asta, asigură-te că mașina are asigurare și vânzătorul ți-o pune la dispoziție. În primul rând, fii atent dacă mașina pornește așa cum trebuie. Dacă ți se pare că înăuntru este prea cald, așteaptă să se răcească și apoi pornește mașina. De ce ar vrea un vânzător ca mașina să fie încălzită înainte de a o porni? Doar dacă aceasta are dificultăți în a porni la temperaturi scăzute. În al doilea rând, verifică ambreiajul. Încearcă să accelerezi pe un deal la turații mici și urmărește dacă mașina alunecă sau nu. În plus, încearcă să eviți un obstacol rapid și brusc. Mașina merge lin sau nu? Ține cont de faptul că înlocuirea ambreiajului poate fi destul de costisitoare. În al treilea rând, verifică urmărește suspensiile, ascultă motorul și gândește-te dacă mașina are performanțele la care te aștepți.

În concluzie, decizia de a cumpăra o mașină second-hand poate fi una riscantă dacă nu cunoști lucrurile la care să fii atent. Însă acest articol tocmai asta și-a propus: să îți ofere toate informațiile necesare pentru ca tu să fii informat și să iei o decizie corectă în legătură cu viitoarea ta mașină. Care a fost ultima ta experiență cu mașinile second hand? 

Sursa foto: freepik.com

 

Share
Te-ar putea interesa si

Prin abonarea la newsletter declar ca sunt de accord cu Politica GDPR si doresc sa primesc Noutati si Promotii.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord